#1 – Csukd be a szekrényt!


Butch még nem sok trükköt ismer, úgyhogy nem nehéz neki újat tanítani. Vámosi-Nagy Nóra és Illés Anita “Hasznos kutya” tanfolyama adta az ötletet, hogy a szekrény becsukását tanítsam neki.

Magamtól valószínűleg egy targetre formáltam volna a kutyát, hogy böködjön az orrával egy kis papírt amit aztán ráragasztottam volna az ajtóra, de pont az a lényeg, hogy ne menjen simán a tanítás, legyen benne több kihívás. Ezért csak párszor oda tettem a kezem a szekrény elé, hogy azt bökje meg – ezt ismeri, aztán a szekrényajtó alatt mutattam neki a jutalmat, hogy kicsit lökje meg az ajtót. Végül egyszerű elkapás lett a mozdulatból, egyszercsak felajánlotta, hogy megböki. Nekem rögtön az ugrott be, hogy a treibball szemináriumon kellett ilyet csinálnia, talán azért jutott eszébe.

Ami nehézség volt számára, hogy többször bökjön anélkül, hogy jutalmat kapna, az, hogy bíztatom, egyelőre nem oldja ki, amikor kicsit nagyobb a kihívás akkor elkezd nyünyörögni.

Érdekes volt, hogy az ajtó csukódás, és az, hogy mozog az ajtó az elején zavarta, úgyhogy külön nyitogattam az ajtót, meg becsuktam, hogy tudja mit várhat tőle, és közben jutalmaztam. Amikor kiismerte akkor már nem okozott neki problémát teljes erővel becsapni. 🙂

A végén csak akkor jutalmaztam ha csukódott az ajtó.

Ami még szimpatikus volt, hogy a nehézségek ellenére ugyan néha elsétált vagy megkerült, de aztán mindig visszajött próbálkozni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s